Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

pyszności

50g margaryny
2/3 szklanki mąki (120 g)
1/3 szklanki cukru (80 g)
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
700g sera 3-krotnie mielonego w wiaderku
1 opakowanie żelatyny (20 g)
1/2 szklanki mleka
3 jajka
2/3 szklanki cukru (160 g)
1/2 kostki do pieczenia Kasia (125g)
2 galaretki zielone
1 galaretka czerwona
1 galaretka pomarańczowa

Jak zrobić?

Galaretki rozpuść, każdy kolor oddzielnie, w połowie podanej na opakowaniu wody. Pomarańczową i czerwoną ostudź i wstaw do lodówki by stężała. Zieloną pozostaw w misce z ciepłą wodą by za szybko nie stężała. Przygotuj ciasto. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i miękką margarynę , Wszystko wymieszaj mikserem.
Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w 180st.C około 20 minut. Przygotuj masę serową. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnego mleka i odstaw by napęczniała. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj ser i miękką margarynę . Wymieszaj. Stężałe galaretki wyjmij z lodówki i pokrój w kostkę. Do żelatyny wlej 1/3 szklanki wrzątku i podgrzewaj aż się rozpuści. Zdejmij z ognia i dodaj do niej kilka łyżek masy serowej. Tak przygotowaną żelatynę wymieszaj z resztą masy serowej. Połowę masy serowej przełóż na upieczone ciasto, posyp kostkami galaretki i przykryj resztą masy. Sernik wstaw na 20 minut do lodówki. Gdy lekko stężeje polej go zieloną galaretką i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin.

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: 20 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation